فهرست مطالب

دانش انتظامی آذربایجان شرقی - پیاپی 41 (تابستان 1400)

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 41 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فتانه حاجیلو، بهمن رنجگر صفحات 1-31

    نهاد خانواده، به عنوان زیرساخت جامعه، متاثر از تغییرات و تحولات ساختار فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است و عوامل متعددی وجود دارند که ساختار خانواده، استحکام یا گسست آن را تحت تاثیر قرار می دهند. در جامعه معاصر، شمار خانواده های آسیب دیده در اثر گسست آن روز افزون است. کارشناسان امور اجتماعی هشدار می دهند فروپاشی خانواده که متاسفانه آمار دقیقی از آن در دسترس نیست زمینه ساز بروز مشکلات و نابسامانی های متعدد در جامعه به ویژه افزایش بزه و ایجاد ناامنی اجتماعی می شود. هدف تحقیق حاضر شناخت عوامل اجتماعی مرتبط با فروپاشی خانواده است و برای دستیابی به این هدف به بررسی نظریات موجود و نیز تحلیل یافته های تحقیقات و پژو هش های پیشین پرداخته است. از این رو روش آن متاثر از ماهیت و هدف پژوهش برمبنای مطالعه اسنادی، تحلیل و استدلال منطقی محتوای اسناد مورد بررسی می باشد. در مقاله حاضر دیدگاه های موجود درباره نگرش جنسیتی، مهارت های ارتباطی و همسان همسری بررسی شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد نگرش جنسیتی، ضعف مهارتهای ارتباطی، و بی توجهی به همسان همسری، از جمله عوامل اجتماعی مهم مرتبط با فروپاشی خانواده در جامعه معاصر ایرانی است .

    کلیدواژگان: فروپاشی، خانواده، نگرش جنسیتی، همسان همسری، مهارت ارتباطی
  • علی رنج پور، حسین عبدی صفحات 32-53

    اشتراکات فرهنگی بین ملل مختلف همیشه وجود داشته است و یکی از این آنها بین کشورهای ایران و آلمان است. مراسم شب سال نو در کشور آلمان که رسوم آن مشابه شب چهارشنبه آخر سال در ایران است. مشترک ترین قسمت این دو شب در دو کشور، آتش بازی و استعمال مواد محترقه است که گاها باعث به وجود آمدن آسیب هایی می شود. مقاله حاضر به بررسی جوانب این موضوع و نحوه مدیریت پلیس دو کشور می پردازد. مقایسه ای از این دو مراسم صورت می گیرد و آمارهای دو کشور در این زمینه بیان می شود. عوامل موثر بیان و سپس تدابیر اتخاذ شده در این مراسم ها مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به نتایج موفقیت آمیز در سالیان اخیر نتیجه گیری هایی صورت گرفته و پیشنهاداتی مطرح شده است.بر اساس بررسی های صورت گرفته می توان گفت؛ نتیجه کلی در این مورد بدین صورت است که در وهله اول فرهنگ سازی صحیح و در وهله دوم تولید و پخش مواد محترقه بر اساس اصول استاندارد، دادن آگاهی های لازم به دانش آموزان، جوانان و خانواده ها و برپایی این مراسم ها در مکان های عمومی با نظارت خانواده ها و رعایت مسایل امنیتی درکاهش آسیب ها بسیارکمک کننده می باشد. همچنین بایستی از نگاه امنیتی و سخت نسبت به این مسیله اجتناب کرده و با اقدامات سنجیده و کنترل نامحسوس ضمن مدیریت شرایط و جلوگیری از آسیب ها، با کمترین آسیبی این مراسم ها برگزار شوند.

    کلیدواژگان: ایران، آلمان، شب سال نو، چهارشنبه آخرسال، مواد محترقه
  • آیت الله فتحی صفحات 54-76

    اخیرا رفتارهای انحرافی خارج از عرف، به یک معضل جدی با اهمیت جهانی تبدیل شده است. هر ساله به تعداد دانشجویان دارای رفتارهای انحرافی در دانشگاه ها افزوده می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش جو عاطفی خانواده در سلامت اجتماعی و رفتارهای انحرافی دانشجویان دانشگاه آزاد انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگده علوم انسانی دانشگاه آزاد شهر تبریز بود که در سال تحصیلی 1400-1401 مشغول به تحصیل بودند و تعداد 220 با روش نمونه گیری داوطلبانه و از طریق فراخوان اینترنتی به عنوان افراد نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های استاندارد جو عاطفی خانواده هیل برن (1964)، پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (2004) و پرسشنامه رفتارهای انحرافی دانشجویان (1394) استفاده شد. یافته ها حاکی از آن بود که جو عاطفی خانواده با سطح اطمینان 95% و p<0.05 بر سلامت اجتماعی و رفتارهای انحرافی دانشجویان دارد. به طور کلی نتایج نشان داد که جو عاطفی خانواده بر سلامت اجتماعی و رفتارهای انحرافی دانشجویان تاثیر معناداری دارد. به عبارتی هر چقدر که جو خانواده عاطفی و صمیمی تر و حمایت کننده تر باشد سلامت اجتماعی فرزندان بیشتر است اما هر چقدر که جو خانواده نامطلوب باشد تاثیر منفی بر سلامت اجتماعی فرزندان می گذارد. همچنین هر چقدر که جوخانواده مطلوب باشد، رفتارانحرافی فرزندان کاهش می یابد و بالعکس.

    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، سلامت اجتماعی، رفتارهای انحرافی
  • توکل آقایاری هیر، نشمین خضری صفحات 77-97

    در میان شبکه های جهانی ارتباطات گسترده ترین شبکه اینترنت است. این شبکه علاوه بر کامپیوترهای مستقل و شبکه های کوچک محلی بیشتر شبکه های جهانی را نیز در دل خود جای داده و امکان تبادل اطلاعات بین آنها را فراهم نموده است. ضرورت استفاده از اینترنت در دنیای پر سرعت امروز، برای انجام بسیاری از کارها از یک طرف و تاثیرات آن در سراسر دنیا در حال افزایش است. اما گاهی این میزان مصرف به نوعی اعتیاد در میان کاربران و بویژه جوانان تبدیل می شود. با توجه به اهمیت موضوع، تحقیق حاضر به دنبال بررسی میزان اعتیاد به اینترنت و عوامل موثر بر آن می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل دانشجویان دانشگاه تبریز می باشد که بر حسب نمونه گیری انجام شده 380 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS21 استفاده شد. بررسی نتایج بدست آمده نشان می دهد که بین متغیرهای سازگاری اجتماعی و عزت نفس پاسخگویان و گرایش یه اینترنت همبستگی معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سازگاری اجتماعی، عزت نفس، دانشجویان
  • محمود علمی صفحات 98-130

    هدف کلی تحقیق حاضر ، تعیین رابطه میزان بی تفاوتی اجتماعی با گرایش به ناهنجاری های رفتاری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بود . گرایش به ناهنجاری رفتاری نیز نوعی انحراف اجتماعی است یا تمایل به رفتاری که خارج از هرگونه هنجاری انجام گیرد . بی تفاوتی اجتماعی نوعی تلقی بدبینانه و احساس بدگمانی، حالتی انزواگرایانه ، روندی منفعلانه و به عبارت بهتر نوعی افسردگی اجتماعی است . روش تحقیق ، پیمایش ، جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز به تعداد 25330 نفر بود . حجم نمونه بر اساس فرمول مورگان برابر با 331 نفر تعیین شد . شیوه انتخاب ، نمونه گیری طبقه ای نسبی بود . بر اساس نتایج بدست آمده ، میانگین گرایش به ناهنجاری در بین دانشجویان 55/37 درصد و بی تفاوتی اجتماعی 75/30 درصد بود . همچنین میانگین گرایش به ناهنجاری های رفتاری در بین دانشجویان پسر بیشتر از دانشجویان دختر بود . نتایج بدست آمده نشان داد که بین میزان بی تفاوتی در حوزه فعالیت های سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی ، علمی و دانشگاهی و گرایش به ناهنجاری های رفتاری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز رابطه معنادار و مثبت وجود دارد .

    کلیدواژگان: بی تفاوتی اجتماعی، گرایش به ناهنجاری های رفتاری، فعالیت های سیاسی، اجتماعی، علمی
  • ابراهیم عمو، ابولفضل قنبری، خلیل پورابراهیم صفحات 131-173

    تصادفات ترافیکی در حال حاضر به صورت یک معضل اجتماعی در سطح جهان مطرح است که همه ساله جان تعداد زیادی از مردم را می گیرد. یکی از نکات بسیار با اهمیت در مبلمان شهری تابلوها و علایم راهنمایی و رانندگی است که در سطح شهر نصب می شود در صورت عدم مکان یابی و جا گذاری صحیح مشکلات عدیده ای همچون بروز تصادفات، ترافیک و... را در پی خواهد داشت. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر جانمایی مبلمان ترافیکی بر تصادفات شهری می باشد. با استفاده از آمار و داده هایی که از پلیس راهور اخذ شده است 5 نقطه پرحادثه شهر تبریز را که دارای بیشترین تعداد فوتی در تصادفات سه ساله (98-96) بوده است را انتخاب کرده ایم. در گام بعدی با استفاده از مشاهدات و مطالعات میدانی در رابطه با مبلمان ترافیکی به آسیب شناسی مبلمان در نقاط حادثه خیز شهر تبریز پرداخته شده است.روش مورد استفاده در این تحقیق بیشتر بر پایه مشاهده و مطالعه میدانی بوده است . با حضور در نقاط حادثه خیز و ارزیابی مبلمان ترافیکی و نیز مقایسه تعداد فوتی های ناشی از تصادفادت در این نقاط قبل و بعد از انجام اصلاحات مورد نیاز توسط سازمان ترافیک و حمل ونقل شهرداری تبریز نتایج مورد نظر به دست آمده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که وجود یا عدم وجود مبلمان ترافیکی و همچنین مکان یابی صحیح آن ها در کاهش یا افزایش تلفات انسانی در نقاط حادثه خیز بسیار موثر می باشد.

    کلیدواژگان: نقاط حادثه خیز، مبلمان شهری، تصادفات، تبریز
|
  • Fattaneh Hajilou, Bahman Ranjegar Pages 1-31

    The family, as the infrastructure of society, is affected by changes in the cultural, social and economic structure, and there are several factors that affect on the strength or rupture the structure of family. In contemporary society, the number of families breaking up is increasing. Social experts warn that the collapse of the family causes many problems and disorders in society, especially increasing crime and creating social insecurity. The purpose of this study is to identify the social factors related with family breakdown and to achieve this goal has examined some existing theories and analyzed the findings of previous research. The research method is influenced by the nature and purpose of the research based on documentary study, analysis and logical reasoning of the content of the studied documents. This article examines existing perspectives on gender attitudes, communication skills, and alike marriage. The results show that gender attitude, poor communication skills, and neglect of alike marriage are among the important social factors associated with family breakdown in contemporary society

    Keywords: breakdown, family, gender attitude, matrimonial mating, communication skills
  • Ali Ranjpour, Hossein Abdi Pages 32-53

    Cultural commonalities between different nations have always existed, and one of them is between Iran and Germany. New Year's Eve ceremony in Germany, whose customs are similar to the last Wednesday night of the year in Iran. The most common part of these two nights in the two countries is fireworks and the use of incendiary substances, which sometimes cause injuries.This article examines the aspects of this issue and how to manage the police of the two countries. A comparison of these two ceremonies is made and the statistics of the two countries are expressed in this regard.The effective factors of expression and then the measures taken in these ceremonies have been examined and according to the successful results in recent years, conclusions have been made and suggestions have been made. Based on the studies, it can be said; The general result in this case is that in the first place, the correct culture and in the second place, the production and distribution of incendiary materials based on standard principles, giving the necessary information to students, youth and families and holding these ceremonies in public places. It is very helpful in reducing injuries by monitoring families and observing safety issues. It is also necessary to avoid a security and strict view on this issue and to hold these ceremonies with the least harm by taking measured and intangible control measures while managing the situation and preventing injuries.Keywords: Iran, Germany, New Year's Eve, Last Wednesday of the year, incendiary materials

    Keywords: Iran, Germany, New Year's Eve, Last Wednesday of the year, incendiary materials
  • Ayatallh Fathi Pages 54-76

    Recently, abnormal behavior has become a serious problem of global importance. Every year, the number of students with deviant behaviors in universities increases. The present study was conducted with the aim of investigating the role of the emotional atmosphere of the family in the social health and deviant behaviors of Azad University students. The current research is applied in terms of purpose and correlational in terms of descriptive method. The study population of this research included all the students of the Faculty of Humanities of Azad University of Tabriz who were studying in the academic year of 2001-2001, and 220 were selected as sample people by voluntary sampling method and through an internet call. In this research, the standard emotional climate questionnaires of Hillburn family (1964), Keyes Social Health Questionnaire (2004) and Student Deviant Behavior Questionnaire (2014) were used. The findings indicated that the emotional atmosphere of the family has a confidence level of 95% and p<0.05 on the social health and deviant behaviors of students. In general, the results showed that the emotional atmosphere of the family has a significant effect on the social health and deviant behaviors of students. In other words, the more emotional, intimate and supportive the family atmosphere is, the greater the social health of children, but the more unfavorable the family atmosphere is, the more negative it affects the social health of children. Also, as much as the family is favorable, the children's deviant behavior decreases and vice versa.

    Keywords: emotional climate of the family, social health, deviant behaviors
  • tavakol aghayari hir, nashmin khezri Pages 77-97

    Among the global networks, communication is the most extensive Internet network. In addition to standalone computers and small local area networks, this network also accommodates most of the global networks and provides the possibility of exchanging information between them. The need to use the Internet in today's fast-paced world to do many things on the one hand and its effects is increasing worldwide. But sometimes this consumption becomes a kind of addiction among users, especially young people. Due to the importance of the subject, the present study seeks to investigate the extent of Internet addiction and the factors affecting it. The statistical population of this study includes the students of Tabriz University. According to the sampling, 380 people were selected as the statistical sample. Data collection tool was a questionnaire and SPSS21 software was used to analyze the data. Examination of the results shows that there is a significant correlation between the variables of social adjustment and respondents' self-esteem and Internet orientation.

    Keywords: Internet addiction, social adjustment, self-esteem, students
  • Mahmoud Elmi Pages 98-130

    The overall purpose of this study was to determine the relationship between social Apathy and tendency to behavioral disorders in students of Islamic Azad University, Tabriz Branch. Tendency to behavioral abnormalities is also a kind of social deviation, or the tendency to behavior that is done outside of any norm. Social Apathy is a form of pessimism and a sense of suspicion, an isolationist state, a passive process, or rather a form of social depression. Methods Survey: The statistical population of students of Islamic Azad University of Tabriz was 25330 people. The sample size was determined based on Morgan formula equal to 331 people. The method of selection was relative stratified sampling. According to the results, the average tendency to anomaly among students was 37.55% and social Apathy was 30.75%. Also, the average tendency to behavioral disorders was higher among male students than female students. The results showed that there is a significant and positive relationship between the degree of Apathy in the field of political, social, cultural, scientific and academic activities and the tendency to behavioral disorders of students of the Islamic Azad University of Tabriz.

    Keywords: social Apathy, tendency to behavioral disorders, political, social, scientific activities
  • Ebrahim Amou, Abolfazl Ghanbari, khalil poorebrahim Pages 131-173

    Traffic accidents are now a global problem that kills a large number of people every year. One of the most important points in urban furniture is the signs and traffic signs that are installed in the city, if not located and placed correctly, it will lead to many problems such as accidents, traffic, etc. The purpose of this study is to investigate the effect of traffic furniture location on urban accidents. Using the statistics and data obtained from the Rahvar police, we have selected the 5 most accident-prone points in the city of Tabriz, which had the highest number of deaths in three-year accidents (98-96). In the next step, using observations and field studies in relation to traffic furniture, the pathology of furniture in accident-prone areas of Tabriz has been studied. The method used in this research has been mostly based on field observation and study. By attending accident hotspots and evaluating traffic furniture and also comparing the number of fatalities caused by accidents in these areas before and after the required corrections by the Traffic and Transportation Organization of Tabriz Municipality, the desired results have been obtained. The results of the research show that the presence or absence of traffic furniture as well as their correct location is very effective in reducing or increasing human casualties in accident hotspots.

    Keywords: Accident hotspots, urban furniture, accidents, Tabriz